Thursday, July 1, 2010

Pesanku Sahabat.. (A...)
Pesanku sahabat,


" Sahabat, jagalah nama baikku. Sesungguhnya jika aku sudah tiada berdaya lagi menjaga nama baikku nanti, aku hanya mengaharapkan budimu sahabat."

" Jagalah tingkah laku sopanmu, jagalah solatmu, jagalah ibadatmu, jagalah auratmu sesungguhnya."Ingatlah kata-kataku ini,

" Sesungguhnya, aku mencintai sahabat sepertimu sepertimana aku mencintai nyawaku, dan aku akan selalu menyanyangi persahabatan ini tidak kira aku masih bernafas ataupun tidak bernyawa lagi. Andainya itu terjadi, maafkanlah aku atas dosa-dosaku padamu selama ini."

" Himpunkalah senda tawa kita, andainya engkau kerinduan, itulah jadi penawarnya. Dan kupohon, ingatlah aku di hatimu selagi terasa ia bererti buatmu."

"Maafkanku sahabat andai kita tidak lagi seperti dahulu.. apa yang kuharapkan,biarlah Allah menjadi tempat kita bergantung segala apa yang berlaku pada persahabatan kita."

"Maafkanku sahabat masih sukar untuk melupakanmu. Segala kenangan, doronganmu, semangatmu benar-benar memberi cahaya buat hidupku."

"Maafkanku sahabat, tidak lagi dapat mengajakmu di malam hari bertemu kekasih kita. Maafkanku.. "

" Semoga Allah S.W.T menjagamu di sepanjang persahabatan kita, di sepanjang perjalananmu tika aku telah tiada nanti. Sungguh, ku menyanyangimu wahai sahabat..."Sahabat,

Jika matamu masih berat untuk memandangku, ringankanlah kakimu itu untuk melangkah pergi dariku,

Jika bibirmu terpaksa mengukir senyuman buatku, relakanlah wajahmu itu berpaling segera dariku,

Jika sukar untuk kau melupakan semua salahku terhadapmu, senangkanlah lidahmu itu untuk menghinaku,


Jika dirimu masih lagi menganggap akulah pesalahnya,aku menerimanya jika itu dapat memuaskan hatimu tetapi ingatlah wahai sahabat.. aku akan sentiasa memaafkan dirimu jika terbukti aku bukan seperti yang kau anggap kerana kau sahabatku dunia akhiratku..Maafkanku bukan sahabat yang baik buat dirimu..

3 comments:

 1. benar-benar bermakna... nice your article.

  ReplyDelete
 2. zana,im sorry... aq nyesal wt ang cmni
  aq nk tobat. friend???

  ReplyDelete
 3. sdahlah.. buang yg keruh,ambil yg jernih.. =).

  ReplyDelete